Maak uw woning winterklaar: 15 tips!

Maak uw woning winterklaar: 15 tips

De winter staat voor de deur. Niets leuker dan gezellig voor de open haard te zitten of binnen te genieten van een warm kopje thee. Maar eerst moet u uw woning winterklaar maken. 15 tips om de koude winterdagen te trotseren.

Warm hebben, energie besparen en schade voorkomen. Drie wensen die we deze winter allemaal liefst vervuld willen zien. We zorgden voor een lijstje van 15 tips, zodat u en uw huis bestand zijn tegen stevige wintervorst.

1. Isoleer uw ramen en deuren

Voorzie tochtstrips onderaan uw deuren en breng isolatiestrips aan uw vensters aan. Het is niet duur en energiebesparend. U kunt ook altijd een tochtrol leggen waar nodig.

Bron: http://blog.recordbank.be/nl

2. Laat uw verwarmingsketel controleren

Het onderhoud van een verwarmingsinstallatie op stookolie is jaarlijks verplicht. Hebt u een installatie op gas? Dan hangt de onderhoudsfrequentie af per gewest. Om de twee jaar in Vlaanderen en om de drie jaar in Brussel of Wallonië. Laat uw installatie altijd controleren door een erkende vakman.

3. Leg tapijten

Een tapijt isoleert en houdt uw voeten aangenaam warm.

4. Haal voldoende strooizout in huis

Als het sneeuwt of ijzelt, bent u in België verplicht om het voetpad voor uw woning sneeuwvrij te maken. Want wist u dat u verantwoordelijk bent voor ongevallen die op uw stoep gebeuren? Strooi grof zout op uw voetpad, oprit en tuinpad. Tip: koop het voor de koude, want met bar winterweer is het snel uitverkocht.

 

5. Ontlucht uw radiatoren

Lucht in de radiator zorgt ervoor dat uw verwarming niet overal goed opwarmt. Bovendien maakt het een vervelend borrelend of tikkend geluid. Ontlucht uw radiator zelf en vul hem bij met water. Niets eenvoudiger dan dat. U kunt het ook altijd door een vakman laten doen.

 

6. Maak uw dakgoten proper

Zorg ervoor dat uw dakgoten vrij van bladeren en afval zijn. Anders kan het water niet goed worden afgevoerd. Het kan bevriezen en schade aan uw dak(goot) veroorzaken.

 

7. Kleef radiatorfolie achter uw radiatoren

Een dergelijke folie kaatst de warmte terug de ruimte in, waardoor de warmte niet langs de muur verloren gaat. U bespaart er gemakkelijk zo’n 20 euro per jaar mee.

 

8. Stel een klokthermostaat in

Het grote voordeel van een klokthermostaat is dat u zelf kunt instellen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Laat ze een half uur voor u gaat slapen uitgaan en een half uur voor u opstaat terug aanspringen. Zo hoeft u niet in een ijskoude badkamer te douchen. En als u ’s ochtends naar uw werk vertrekt, kan ze ook automatisch uitspringen. U zult nooit meer vergeten de verwarming aan of uit te schakelen.

 

9. Controleer uw muren

Barsten of beschadigingen in de muur kunnen door koud weer verder openscheuren. Herstel ze dus voor de winter losbreekt.

 

10. Controleer uw dak

Omdat warmte stijgt, is een slecht geïsoleerd dak een boosdoener voor energieverlies. Zorg er dus voor dat u uw dak goed isoleert en gebroken dakpannen herstelt.

 

11. Sluit ’s avonds uw gordijnen

Zo blijft de warmte binnen en hoeft u de verwarming niet hoger te zetten. Let er wel op dat ze de radiator niet bedekken.

 

12. Vervang uw gloeilampen

In de winter wordt het sneller donker en brandt het licht langer. Vervang uw gloeilampen door spaar- of ledlampen en u merkt het ongetwijfeld op uw energierekening.

 

13. Isoleer uw verwarmingsleidingen

Bescherm uw leidingen met zacht isolatiemateriaal. Goedkoop, gemakkelijk en u lijdt geen warmteverlies.

 

14. Denk aan hout voor uw open haard

Niets vervelender dan geen hout te hebben als u de open haard wilt aansteken. Haal het tijdig in huis en bewaar het op een droge plaats.

 

15. Laat uw schoorsteen vegen

Voor u uw open haard gebruikt, laat u uw schoorsteen beter door een schoorsteenveger proper maken. Een vuile schoorsteen zorgt immers voor verstikkingsgevaar. En u wilt toch ook dat Sinterklaas veilig pakjes bij u komt brengen?

Dit bericht is geplaatst in Tips & Tricks, Woning. Bookmark de permalink.

Geef een reactie