Het belang van een familiale verzekering

De verzekeringssector heeft samen met consumentenorganisatie Oivo een brochure uitgebracht die het nut van de familiale verzekering belicht. Wat opvalt: het gaat om een relatief goedkope verzekering die toch heel wat onverwachte schadegevallen dekt. “Rust voor een prikje”, is dus het motto van deze verzekering, omdat ze heel wat zorgen wegneemt bij nalatigheden, onzorgvuldigheden, onoplettendheden of fouten begaan in het privéleven.

Een grote meerderheid van de Belgen heeft al een familiale verzekering, officieel de “verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven”. Sectorfederatie Assuralia schat de participatiegraad op 85 procent. De familiale verzekering vertegenwoordigde in 2012 een jaarlijks incasso van ruim 184 miljoen euro.

Bron: netto.be |14:05 – 04 februari 2014 door BELGA

Maar voor mensen die dergelijke verzekering niet hebben afgesloten, dreigt een kleine onoplettendheid zware financiële gevolgen te hebben. “Een gemiddelde premie bedraagt amper 70 euro, taksen inclusief. Daartegenover staat een gemiddelde schadelast van 2.443 euro”, illustreert gedelegeerd bestuurder Philippe Colle van Assuralia.

Voor dat relatief kleine bedrag, is niet alleen de verzekeringnemer zelf gedekt, maar iedereen met wie hij onder hetzelfde dak woont, dus ook zijn partner, minderjarige (stief)kinderen, huispersoneel tot zelfs huisdieren. De verzekering dekt de schade aan derden, niet alleen in de woning, maar ook op straat, in de sportclub, … en dit ook in het buitenland.

“Ze kan ingezet worden bij extreme incidenten die de krant halen, maar ook bij alledaagse gevallen zoals een hond die een voorbijganger bijt, een skateboarder die op het trottoir iemand aanrijdt, een bloembak die van de vensterbank valt en iemand verwondt, een auto die bij het oversteken moet uitwijken en schade veroorzaakt, …”, legt Colle uit.

Voor minderjarigen tot 16 jaar dekken sommige polissen zelfs opzettelijke schade, zoals het uitgooien van een venster, afsteken van vuurwerk of gooien van stenen aan een overweg. “Het is van belang zijn polis goed na te lezen”.

De minimale dekkingsbedragen zijn bij wet vastgelegd op 1,2 miljoen euro bij materiële schade en 24 miljoen euro bij lichamelijke schade. In veel gevallen geldt een franchise van 125 euro, maar dit zorgt er juist voor dat de polis betaalbaar is, aldus de verzekeringssector.

De brochure kunt u hier downloaden(1), of op de website van Assuralia(2) en van Oivo(3). Eerder werden al gelijkaardige campagnes opgezet rond de brandverzekering, autoverzekering, reisverzekering en pensioensparen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.