Wat verandert voor uw spaarboekje in 2013?

Heel wat wijzigingen voor uw spaarboekje zijn gepland in 2013, al is het nog wachten op een definitieve datum voor de inwerkingtreding ervan. We zetten de belangrijkste wijzigingen nog eens op een rij.

Bron: netto.tijd.be

Eerst het goede nieuws. Op fiscaal vlak verandert er voor uw spaarboekje niets. De intresten (tot 1.880 euro in 2013) blijven vrijgesteld van roerende voorheffing. Boven die drempel geldt een tarief van 15 procent. Vorig jaar besliste de regering evenwel om de transparantie van het spaarboekje te verhogen. Eén van de maatregelen bestond erin dat de getrouwheidspremie voortaan elk kwartaal zal uitbetaald worden.

‘Door allerhande praktische beslommeringen, zoals de vereiste aanpassing van een koninklijk besluit en andere technischebezwaren, zal de driemaandelijkse uitbetaling vande getrouwheidspremie waarschijnlijk pas vanaf 1 oktober 2013 ingaan’, zegt Pamela Renders, de woordvoerster van Febelfin. Ook de afschaffing van de elfmaandenregeling voor spaargeld gestort in de loop van januari loopt vertraging op. Sommige banken – zeker niet alle – verbinden aan dat spaargeld een premie, ook al staat dat geld op het einde van het kalenderjaar nog geen twaalf maanden op het spaarboekje. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) vatte vorig jaar het plan op die elfmaandenregeling te vervangen door een verplichte driemaandelijkse uitbetaling van de verworven premie. Er bestond lange tijd grote onzekerheid over die elfmaandenregeling. Eerder liet het kabinet van minister Vande Lanotte al weten dat de hervorming van het spaarboekje zeker niet met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. ‘Banken die dat wensen, kunnen de elfmaandenregeling ook dit jaar nog toepassen’, zegt Renders.

Navraag leert dat BNP Paribas Fortis, Rabobank.be en NIBC Direct ook in 2013 van deze mogelijkheid gebruik zullen maken. BNP Paribas Fortis kent enkel een premie na elf maanden toe voor geld dat spaarders in januari op hun online premiumspaarrekening zetten. Premium staat voor een hogere getrouwheidspremie (en een lagere basisrente).

Beperking van het aantal spaarboekjes 6

De beperking van het aantal spaarboekjes tot zes per bank is een andere bepaling uit het principe-akkoord.

Vande Lanotte wilde niet enkel een snellere uitbetaling van de premie. De beperking van het aantal spaarboekjes tot zes per bank is een andere bepaling uit het principe-akkoord dat hij deze zomer afsloot met de financiële sector. Dat volledige akkoord moet in principe omgezet worden in wetgeving. Het is overigens niet helemaal duidelijk waarom het kb ter zake in het kabinet van Financiën stof ligt te vergaren. Het ontwerp is al lang af, vernam de De Tijd uit goede bron.

Verschillende banken anticiperen al op de nieuwe regels door boekjes uit hun gamma te schrappen. De meest voorkomende spaarrekeningen die sneuvelen zijn de baby- en de jongerenrekening. Landbouwkrediet verkoopt geen Top-X-boekjes meer en Belfius neemt naar eigen zeggen het hele gamma nog eens onder de loep naar aanleiding van de nieuwe regels, hoewel het al ‘overzichtelijk en transparant’ is. Op Bankshopper.be(1) staat echter te lezen dat de Spaarrekening Januari 2012, een tijdelijke promotie van vorig jaar, wordt omgezet ‘naar de tariefvoorwaarden en de benaming van de Getrouwheidsspaarrekening’. Hetzelfde geldt voor de Belfius Internet Spaarrekening Januari 2012. Belfius zelf rept daar niet over. Belfius lanceert bovendien een nieuw boekje: de Spaarrekening 2013. Een gelijkaardige promotie als vorig jaar. Het enige boekje van Belfius waarbij de premie al na elf maanden verworven is. Overzichtelijk, transparant, toch?

Rentecalculator

In het principeakkoord beloven de banken ook dat de klant in de toekomst gemakkelijk kan nagaan wat de stand van zaken is van de verworven en nog te verwerven intrest op zijn spaarrekening. Dat gebeurt via een rentecalculator. Zo weet de spaarder wanneer hij geld kan afhalen zonder de premie te verliezen. De banken bieden nu nog geen rentecalculator aan op hun website, op een handvol internetbanken na. Maar ze beloven zo’n calculator tegen 1 januari 2014. De klanten kunnen vaak wel in het kantoor een berekening van hun intresten vragen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.